Terug naar overzicht

Tartaar van gemarineerde zalm Voorgerecht - Tartaar van gemarineerde zalm met een gelei van Tripel I Like
In dit gerecht ervaar je zoet, zuur, bitter en zout. Alles subtiel verenigd dankzij de volmondigheid van de zalm. Heerlijk als voorgerecht in combinatie met een Tripel I Like.
Tripel I Like gelei
Ingrediënten
- 4 blaadjes gelatine
- 2 takjes dille
- 2 rode peper korrels
- Halve theelepel zeezout
- 20 cl Tripel I Like
- 2 limoenen
Bereiding
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Bekleed een diep bord met aluminiumfolie.
- Rasp de schil van de 2 limoenen en hou apart.
- Roer en plet de dille, het zeezout en de peperkorrels in de vijzel tot een kleine pasta.
- Pers de twee geraspte limoenen uit.
- Breng het bier aan de kook en laat gedurende goed 2 minuten doorkoken.
- Haal het bier van het vuur.
- Knijp de gelatine uit en los op in het warme bier.
- Voeg de kruidenpasta, het limoensap en de helft van de geraspte limoenschil toe.
- Doorroer alles goed en giet over in het diepe bord.
- Laat afkoelen en eenmaal afgekoeld verder opstijven in de ijskast.
Zalm tartaar (voor 2 personen)
Ingrediënten
- 600 g verse zalmfilet
- Sap van 4 limoenen
- 3 handen vol geplukte dilletakjes
- 10 el verse gehakte bieslook
- 12 el zachte olijfolie
- 4 tl fijne kristalsuiker
- halve rode paprika
- Zwarte peper
- Keukenzout
- Zeezout
Bereiding
- Hak de dille fijn.
- Giet de dille, 9 van de 10 lepels gehakte bieslook, het limoensap, de olijfolie en de kristalsuiker in een mengbeker. Voeg een snuifje keukenzout en enkele draaien van de pepermolen toe. Roer goed door elkaar en zet de marinade aan de kant.
- Ontvel de zalmfilet en snij in dunne plakjes van enkele millimeter. Hoeft niet perfect te zijn.
- Leg de zalmplakjes open in een grote schaal.
- Overgiet de zalm met de marinade en draai alle plakjes er goed doorheen.
- Overdek met vershoudfolie en plaats gedurende 45 minuten in de ijskast. Draai halverwege de plakjes eens om. De zalm is klaar indien de buitenkant mooi roze is en de binnenkant nog half rauw.
- Schil met een dunschiller de rauwe rode paprika en snij deze in heel kleine teerlingetjes van enkele millimeter.
- Haal de zalm uit de marinade en snij alle plakjes met een goed snijmesje in teerlingetjes van enkele millimeter.
- Verdeel de zalm met behulp van een middelgrote kookring over 4 borden.
- Neem de gelei uit de ijskast en snij een tiental teerlingetjes uit per bordje zalm. Mag gerust een wat grillige vorm hebben.
- Bestrooi de zalm met de teerlingetjes van gelei en paprika. Strooi wat van de geraspte limoenschil en wat gehakte bieslook erover. Werk af met wat korrels zeezout en enkele draaien van de pepermolen.
TIP : Indien je het gerecht eenmaal klaar nog terug in de ijskast plaatst, overdek het dan met vershoudfolie. Zo vermijd je dat het gerecht andere geuren opneemt.